Veel gestelde
vragen

Wat is thee ?

De  theeplant (Camellia sinensis) is een  struik  die van oorsprong voorkomt in  Zuidoost-Azië. De jonge scheuten van deze struik worden gebruikt om  thee  te produceren. Sinensis  is Latijn voor Chinees. Tegenwoordig wordt thee over de gehele wereld in tropische en subtropische gebieden geteeld. Van deze struik worden  witte thee,  groene thee,  oolong  en  zwarte thee gemaakt.

De theeplant is een  groenblijvende  struik of kleine boom die zo'n 17 m hoog kan worden, maar meestal tot onder de twee meter wordt gesnoeid als hij voor de bladeren wordt geteeld. De struik heeft een sterke  penwortel. De bloemen zijn geel-wit met een diameter van zo'n 2,5–4 cm met 7 of 8 bloemblaadjes..

De bladeren zijn 4–15 cm lang en 2–5 cm breed.

Als een theestruik vier jaar oud is, kan er voor het eerst worden geoogst. Voor de meest verfijnde theesoorten plukt men alleen de bladknop (bud) met de bovenste twee jonge blaadjes, 'two leaves & a bud'. Voor theesoorten met een wat robuustere smaak worden ook volgroeide blaadjes gebruikt.

Hoe maak je de beste thee ?

Temperatuur water
Hoe heter het water, hoe meer je uit het blad trekt. Smaak, maar ook bitterstoffen. Als je daar van houdt… gebruik dan heter water! Mijn advies, begin heet en ga lager bij teveel wrangheid. Zo voorkom je dat je smaak misloopt.

Hoeveel thee en hoe lang laten trekken
Schenk je je thee vaker op, of één tas en dan de deur uit? Gebruik respectievelijk veel blaadjes met een korte trektijd of weinig blad met een langere infusietijd. Je krijgt in beide gevallen ook echt een andere smaak omdat het blad niet een constante smaak afgeeft. Gebruik je weinig blad dan komt alle smaak in je ene mok. Gebruik je veel blad en schenk je vaak op, dan krijgt elke tas net een andere smaak.

Bij thee is de leuze 'LESS is MORE', gebruik nooit teveel thee en laat niet te lang infuseren.

Wat je wil weten over koffie ?

  1. Koffiebonen zijn eigenlijk geen bonen, maar pitten van de koffiebes.
  2.  Koffiebonen zijn groen en verkleuren naar mate ze rijper worden van groen naar geel naar rood.
  3.  Van alle soorten koffiebonen ter wereld zijn er slechts twee geschikt voor het maken van koffie: Arabica en Robusta. In onze mengelingen worden enkel Arabica's gebruikt.
  4. De eerste koffie werd gevonden in Ethiopië.
  5.  Koffie bevat meer aroma's dan wijn.
  6. De brandgraad zegt niets over het cafeïnegehalte in de koffie. Een hogere intensiteit hoeft dus niet meer cafeïne te bevatten.
  7.  Hoe langer de koffie in aanraking staat met water, des te hoger het cafeïnegehalte van de koffie.
  8.  Espresso's hebben vaak een hoge intensiteit maar bevatten minder cafeïne dan filterkoffie.
  9.  Hoe langer de boon wordt geroosterd, des te meer de smaak van de koffie bitter wordt, vandaar dat bij JAVANA de  roostertijd kort is.

 

 

Zijn er hoeveelheidskortingen ?

Bij aankoop van 5 kg  koffie (in kg zakken), dan geven wij een korting van 5 %.   Bij aankoop van 10 kg koffie is dit 10% en bij aankoop van 20 kg koffie is dit 20 %. Voor meer informatie mag   je mij steeds contacteren op evelyne@javana.be

Bij aankoop van 1 kg thee (in kg zak) krijgt u 10% hoeveelheidskorting.

Wat is de levertijd?

Onze bestelling vertrekken dagelijks   vanuit winkel in Brugge. De levering mag u dus normaalgezien verwachten 1 tot 2 dagen na uw bestelling.

Wanneer is verzending gratis ?

In België verzenden wij uw bestelling vanaf 55€ gratis. 

Voor Nederland, Frankrijk, Duitsland is dit vanaf 100€. 

Voor UK is dit 150€

Indien u verzending  wenst naar andere landen, aarzel dan niet om ons te contacteren voor een persoonlijke offerte. 

contactadres info@javana.be

Geen antwoord gevonden?
Facebook Instagram